Andningsskydd

Många arbetsmoment innebär olika risker. Därför är det viktigt att kartlägga och bedöma riskerna, för att kunna välja rätt andningsskydd. I vilken miljö ska skyddet användas? Kan det finnas risk för syrebrist? Ska det användas under tungt arbete? Tänk även på att det är viktigt att skyddet är anpassat till den som ska bära det, så att det sluter tätt.

Vi hjälper dig gärna hitta rätt i vårt sortiment av andningsskydd!

 

Säker förvaring

För att skydda andningsskyddet mot smuts eller annan yttre påverkan är det viktigt att förvara andningsskydd i lämpliga förpackningar eller lådor när de inte används.

Olika typer av andningsskydd

Oftast består ett andningsskydd av en ansiktsdel i kombination med ett filter eller en anordning som kan tillföra ren inandningsluft.

Ansiktsdelen kan se ut på olika sätt:

Halvmask – täcker användarens näsa, mun och haka och hålls på plats med justerbara band (tätar mot användarens ansikte och finns i olika storlekar). Möjlighet finns att byta filter.

 

Helmask – täcker användarens ögon, näsa, mun och haka och hålls på plats med justerbara band (tätar mot användarens ansikte). Möjlighet finns att byta filter.

Visir – täcker ansiktet och del av huvudet (glasögon går att använda under visiret). Används ihop med fläktassisterat eller tryckluftsmatat system.

Heltäckande huva – täcker hela huvudet (glasögon går att använda under huvan). Används ihop med fläktassisterat eller tryckluftsmatat system.

Andningsskydd mot virus och droppsmitta

Korttidsmask, även kallade engångsmask, andningsmask eller munskydd finns i flera olika utföranden, med eller utan ventil. Dessa skyddar bäraren damm och aerosoler men även mot hälsofarliga och luftburna partiklar.

 

Filterguide

I vår filterguide kan du enkelt hitta vilket filter du behöver till ditt andningsskydd baserat på användningsområde och typ av arbete.